“Pas tidak patut dan tidak boleh dibiarkan berlari bersama arnab dan memburu bersama anjing pemburu bagi mengelaknya daripada dibaham anjing berkenaan,” …Karpal Singh

Siapa anjing yang dimaksudkan oleh Karpal Singh tu? Siapa arnab tu pulak? Makin kasar bahasa orang tua ni. Dulu panggei orang katak. Betui ka dia ni orang Malaysia? Rasanya orang Malaysia ni lemah lembut orangnya. Cakap pun berlapik. Ooo tu mungkin orang Melayu ja kot. Orang lain tak share the same value kot. Kesopanan dan Kesusilaan. Ntahlah.

Saya tengok Karpal ni memang tak suka kat PAS kot. Hari tu dia kritik kerajaan Negeri Kedah, Ustaz Dato’ Seri Azizan masa mula pegang kerajaan, kata tak pandai perintah la. Marah ustaz Azizan masa tu. La ni dia kata Ustaz Nasharuddin Setiausaha Agung pulak. Dia memang tak tau menau pasai PAS kot. Dia peduli ka pasai kita orang Islam, orang Melayu ni?

Tapi apa yang saya lihat kat sini, apa yang dia dok kata PAS jumpa UMNO ni satu muqablah perkauman pulak. Pasai apa? Yang GERAKAN dan DAP dok jumpa selalu tu OK pulak? HINDRAF dengan DAP tu tak pa pulak? Itu sebab bila Penang dah confirm diperintah oleh DAP (baca: bukan Pakatan Rakyat) Koh Tsu Koon dengan rasa bangganya serah kerajaan pada Lim Guan Eng. Itu sebab Tajol Rosli menangis malam keputusan pilihan raya diumumkan. Yang menang banyak DAP bukannya PAS. Mungkin dia risau Perak akan jadi lebih kurang ketika 14 hari Komunis memegang Malaya selepas Perang Dunia. Ramai orang muda tak tau benda ni. Sebab apa, tak minat sejarah, cikgu yang ajar pun nak lepas periksa saja. Bila kita buta sejarah, ini lah jadinya.

Secara ikhlas saya tidak bersetuju jika PAS dan UMNO bergabung. Nak buat apa? Mengarut ja. Lebih baik begini. Ada dua parti Islam. Jika UMNO mula menyimpang, PAS kena tegur. PAS menyimpang, UMNO patut tegur. Dengan syarat kedua-duanya faham apa itu ISLAM sebenarnya. Jika yang baik, perlu diambil. Janganlah bongkak sangat. Sombong! Sebab PAS yang kata, UMNO mula sebut kolot. Bila UMNO cakap, PAS kata thoghut (torut). Ini apa semua ni. Itu sebab Allahyarham Dr. Burhanuddin al-Helmi tak masuk UMNO padahal dia seorang nasionalis Melayu yang unggul. Sebab kena ada check and balance. Sekarang apa dah jadi?

Saya pelik la dengan politik Melayu ni, tadak wawasan. Berpolitik untuk hari ini sahaja. Tak nampak apa akan jadi sebulan akan datang. ish tak payah sebulan, esok pun tak tau lagu mana lagi. Semalam, saya baca Minnguan Malaysia, ada wawancara dengan Dr. Zainal Burhan, UM. Dia kata kita ni perlukan negarawan bukan ahli politik (Mingguan Malaysia). Mungkin sebab ramai sangat orang politik tu negara la ni mula kelam kabut. 

Advertisements