Baru-baru ni ada sahabat berbisik kepada saya mengapa Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat pada mulanya keberatan hendak bermuzakarah (berbincang) dengan UMNO. Saya pelik juga kerana Tok Guru ni antara pemimpin Islam di negara ni yang boleh dipercayai. Kalau tidak takkanlah beliau dah lebih 18 tahun jadi Menteri Besar.

Pada mulanya Tok Guru sendiri setuju nak mengadakan muzakarah dengan pemimpin Melayu Islam mengenai kepentingan umat Islam pada masa kini dan hadapan (Utusan Malaysia – 16 Jun 2008) tetapi kemudiannya beliau agak keberatan. Mula meletakkan syarat, perlu ada pihak ketigalah dan sebagainya. Kemudian Presiden PAS, Tuan Guru Hj. Abdul Hadi pun setuju. Baru-baru ini sahaja Mursyidul Am PAS tersebut benar-benar menyatakan persetujuannya lantas memberi cadangan supaya PAS dan UMNO dibubarkan dan ditubuh sebuah parti politik Melayu yang benar-benar berteraskan Islam.

Pada pendapat saya PAS dan UMNO pun memang dah berteraskan Islam. Semua itu berkonsepkan jihad. Tetapi lama-kelamaan sebab orang-orang di dalamnya, mulalah masing-masing bawa haluan sendiri. Jangan lupa PAS dan UMNO pernah berada di bawah bumbung Perikatan, zaman Tun Abdul Razak dan Datuk Asri. Kemudian kedua-duanya berpecah pula. Tak kisah la apa sebabnya tetapi sayang sekali. Datuk Asri sendiri pernah jadi Menteri Pembangunan Luar Bandar. Sebab itu banyak markas PAS di tanah-tanah perancangan FELDA lama. Saya masih ingat tahun-tahun ketika amat kuat perpecahan umat Islam di negara ini sehinggakan ada orang mengkafirkan orang yang seagama dengannya. Berkawan dengan bukan Islam itu kafir kononnya. Tapi hari ini (mungkin sebab dah jadi liberal kot) tak pa pula berpelukan dengan bukan Islam.

Anyway, sekarang Tok Guru nampak sangat setuju dengan idea muzakarah ini walaupun minta tukar hanya jadi muqabalah (pertemuan). Macam saya sebut tadi, Tok Guru sendiri minta bubar kedua-dua parti dan wujudkan parti baru. Cuak orang-orang politik bukan Islam. Karpal Singh memang melatah la. Parti Bersatu Sabah pun gelabah juga. Kenapa Tok Guru berubah hati?

Saya dengar angin-angin kuat menyampaikan bahawa ‘orang kanan’ Tok Guru di Kelantan yang sampaikan maklumat tak tepat kepada Tok Guru. Itu yang beliau begitu berhati-hati dalam isu muzakarah ini. Kenapa pula ‘orang kanan’ ni sampai maklumat tak betul? Katanya dia ditawarkan jadi TPM bila seseorang itu berjaya jadi PM kelak. Orang yang nak jadi PM sangat ni yang didakwa cucuk ‘orang kanan’ ni supaya Tok Guru tak terima cadangan muzakarah ni. Mungkin Tok Guru dah nampak kebenarannya, itu yang beliau setuju.

Wallahu alam.

Advertisements